Wat levert de methode je op als oefentherapeut Mensendieck?

Oefentherapie Mensendieck en de Methode Van Dixhoorn_

Hoe zet je adem- en ontspanningstherapie in bij jouw werk als oefentherapeut Mensendieck? Dat vroegen we aan eerstelijns oefentherapeuten Marianne Ester en Jacqueline Derksen. In dit blog beantwoorden ze vijf vragen over wat adem- en ontspanningstherapie hun patiënten oplevert en hoe ze de procesmatige opleiding volgens de Methode van Dixhoorn hebben ervaren.

Wat is de meerwaarde van adem- en ontspanningstherapie voor jullie als oefentherapeut?

Als oefentherapeut ben je bezig met een gunstig gebruik van houding/beweging en belasting van het lichaam om klachten te voorkomen of te verminderen. Daarbij gebruiken we oefeningen om signalen uit het lichaam te leren voelen en interpreteren. Hierbij wordt veel gebruikgemaakt van uitleg en visuele informatie, waardoor je bewust wordt hoe je kunt veranderen.

Toen wij de oefentherapie-opleiding volgden, was er weinig oefenstof op het gebied van ontspanning en ademhaling.

Adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode Van Dixhoorn sluit heel goed aan bij de oefentherapie Cesar/Mensendieck. De adem- en ontspanningstherapie geeft de patiënt de mogelijkheid om veranderingen, die onbewust via een ontspanningsreactie optreden, te voelen. Deze informatie is een zeer waardevolle aanvulling, waardoor er vaak veel puzzelstukjes, die patiënten al kennen via de oefentherapie of psycholoog, op hun plek vallen.

Bij welke patiënten pas je dit toe en wie hebben er vooral baat bij?

We zien mensen met verschillende klachten die veel baat hebben bij adem- en ontspanningstherapie. Dan kun je onder andere denken aan patiënten met:

  • stressklachten, angstklachten, onverklaarbare duizeligheid;
  • aanhoudende langdurige pijnklachten;
  • slaapproblemen;
  • klachten m.b.t. het bewegingsapparaat waarbij spanning meespeelt;
  • een gespannen ademhaling.

Wat heeft de opleiding tot adem- en ontspanningstherapeut jou gebracht als persoon?

Een meer relaxte, meer neutrale werkhouding. Door de opleiding heb ik me ontwikkeld tot een betere therapeut. Iemand die verder doorvraagt naar ervaren veranderingen, waar een patiënt zich nog niet van bewust was. Je leert deze signalen te herkennen en wordt gestimuleerd hier verder onderzoek naar te doen samen met de patiënt.

Hoe heb je de opleiding en het contact met docenten en medecursisten ervaren?

Er was een veilige situatie, waarbij iedereen ruimte kreeg om z’n eigen ervaringen te delen. Doordat de medecursisten een verschillende achtergrond en werksetting hadden en daardoor ook hele andere ervaringen, hebben we meer inzicht gekregen in de brede inzetbaarheid van adem- en ontspanningstherapie. Prettig dat je les kreeg van meerdere docenten, met ieder z’n eigen invalshoek en inbreng.

Waarom zou je deze opleiding aanbevelen aan collega-oefentherapeuten?

Het is een hele praktisch toepasbare opleiding, die een zeer waardevolle aanvulling op de oefentherapie vormt, omdat ontspanning een heel belangrijk onderdeel daarvan is. We krijgen veel patiënten via de neurologie doorverwezen met onverklaarbare klachten. Door te beginnen met adem- en ontspanningstherapie onderzoeken we welk deel van de klachten samenhangt met gewoon geworden (over)spanning en/of een dysfunctionele ademhaling. Dan wordt duidelijk of er nog andere, door de neuroloog behandelbare componenten overblijven.