Complete methode bij gewone overspanning

De Methode van Dixhoorn voor adem- en ontspanningstherapie is een complete methode voor het behandelen van klachten die het gevolg zijn van 'gewone overspanning' en het functioneren sterk kan verbeteren.

Waarom voor de Methode Van Dixhoorn kiezen?

Leer beter ademen en kom tot rust

De Methode Van Dixhoorn is een benadering van adem- en ontspanningstherapie ontwikkeld door de Nederlandse arts en opleider Jan van Dixhoorn. Deze methode richt zich op het verbeteren van de ademhaling en het verminderen van spanning in het lichaam.

De Methode Van Dixhoorn is een procesmatige methode, wat inhoudt dat je samen met de therapeut stap-voor-stap gaat kijken en ervaren waar spanning vandaan komt en probeert deze spanning te verminderen.

Enkele kenmerken en principes van de Methode Van Dixhoorn zijn:

  1. Adem- en ontspanningsinstructies: De methode legt sterk de nadruk op bewustwording en bevordert meer de natuurlijke ademhaling. Bij de gewone ademhaling is veel onnodige spierspanning betrokken.
  2. Ontspanningstechnieken: De methode omvat diverse ontspanningsoefeningen om onnodige spanning in het lichaam te verminderen. Het doel is om een betere lichaamsbewustwording te creëren en vastzittende spanning los te laten.
  3. Individuele benadering: De Methode Van Dixhoorn erkent dat elk individu uniek is en daarom wordt de therapie aangepast aan de specifieke behoeften en kenmerken van de cliënt. De therapeut werkt samen met jou om een persoonlijk behandelplan op te stellen.
  4. Zelfmanagement: Je wordt aangemoedigd om zelfstandig met de aangeleerde technieken aan de slag te gaan. De nadruk ligt op het ontwikkelen van zelfmanagementvaardigheden, zodat je in staat bent om je ademhaling en spanning op lange termijn zelf te beïnvloeden.
  5. Toepassing bij diverse klachten: De Methode Van Dixhoorn wordt toegepast bij verschillende gezondheidsklachten, waaronder stressgerelateerde klachten, hyperventilatie, angststoornissen, spanningshoofdpijn en rugklachten.

Alleen gecertificeerde therapeuten

De Methode Van Dixhoorn biedt een driejarige post-hbo opleiding om als adem- en ontspanningstherapeut aan de slag te kunnen. Na deze opleiding ontvangt de therapeut een certificaat. Alleen gecertificeerde therapeuten mogen werken volgens de Methode Van Dixhoorn. Daarnaast wordt een kwaliteitsregister bijgehouden en houdt de Adem- en Ontspanningstherapie Stichting (AOS) hier toezicht op. Zo waarborgen we de kwaliteit van onze therapeuten en het toepassen van de Methode Van Dixhoorn in de praktijk.

Ruim 40 jaar (wetenschappelijk) onderzoek

Al in 1981 startte grondlegger Jan Van Dixhoorn met onderzoek naar het effect van adem en ontspanning. In samenwerking met de Hartstichting onderzocht hij de rol van adem- en ontspanningsinstructies bij de revalidatie van hartpatiënten. In de jaren daarna volgden meer onderzoeken, onder andere bij mensen met hyperventilatie. Uit alle onderzoeken bleek dat adem- en ontspanningstherapie in veel gevallen zorgde voor fysieke en mentale rust.

Naast onderzoeker is Jan ook arts en heeft hij altijd zijn eigen praktijk aan huis gehad. Hier behandelde bijna 30 jaar lang mensen met spanningsklachten. Daarnaast leidde hij mensen op tot therapeut, wat in begin 2000 leidde tot het ontstaan van de opleiding 'Procesmatige Adem- en Ontspanningstherapie'. Lees hier meer over het ontstaan van de Methode.

Adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode Van Dixhoorn is in de afgelopen bijna 40 jaar op duizenden mensen toegepast. In meer dan 70% van de gevallen hebben mensen met spanningsklachten baat bij de instructies en voelen zij zich beter en rustiger na de (proef)behandeling.

Wil je zelf meer tot rust komen?

Klik op de onderstaande button voor een compleet overzicht van alle adem- en ontspanningstherapeuten in Nederland. Neem contact op met een therapeut bij jou in de buurt.