Behandeling van spanningsklachten

Tijdens een proefbehandeling gaan we op zoek naar de oorzaken van jouw overspanning. Liggen deze bij eventuele 'stressoren' of ben jij het vooral zelf die voor de overspanning zorgt? Samen met de therapeut ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Hoe helpen wij spanningsproblemen oplossen?

Starten met een proefbehandeling

De behandeling start met een proefbehandeling van ongeveer vier sessies. Hierin wordt de indicatie voor adem- en ontspanningstherapie vastgesteld. Samen met de therapeut wordt gezocht naar een instructievorm waarbij een waarneembare ontspanning ontstaat.

Instructies kunnen zowel liggend, zittend of in staande houding worden gegeven. De oefeningen zijn in principe door iedereen uit te voeren en zijn gemakkelijk in het dagelijks leven toe te passen. Bij een behandeling kan de therapeut ook gebruik maken van handgrepen (manuele technieken). Deze handgrepen kunnen je bewuster maken van adem, houding en ook van de spanning in het lichaam.

Tijdens de behandeling wordt duidelijk of de klachten reageren op ontspanning. Je wordt bewuster van spanning en ontdekt waarop te letten om spanningsproblemen de baas te worden. Bijvoorbeeld door vaker rustpauzes te nemen, de ademhaling te reguleren, de schouders of kaken bewust los te laten of de aandacht te verleggen.

Het is gebruikelijk om na vier sessies te evalueren. Gezamenlijk wordt bekeken of de behandeling voldoende resultaat heeft opgeleverd en het zinvol is om door te gaan. Bij elke gecertificeerde adem- en ontspanningstherapeut kun je terecht voor de proefbehandeling.

Zo helpt de Methode Van Dixhoorn

In deze video laat docent en adem- en ontspanningstherapeut Ellen Roggeband zien hoe de Methode Van Dixhoorn kan helpen bij spanningsklachten.

Gewone overspanning of stress / burn-out?

Tijdens de proefbehandeling wordt het duidelijk of de spanning die je ervaart het gevolg is van 'gewone overspanning' of dat de spanning een andere oorzaak heeft.

'Gewone overspanning' of 'gewoonte-overspanning' wordt door onszelf gecreëerd en kunnen we dus ook zelf stoppen. Vaak zijn we alleen vergeten hoe dit moet en moeten we ons bewust worden van ons gedrag dat leidt tot overspanning. Als je tijdens de proefbehandeling merkt dat ontspannen steeds beter gaat, dan spreken we over gewone overspanning.

Dit is anders bij stress, waarbij wél sprake is van factoren (stressoren) die de stress veroorzaken. Deze factoren kunnen zich in de buitenwereld bevinden (werk, familie, etc), maar ook binnenin de persoon zelf (angsten, trauma, etc.). Het kan bijvoorbeeld een gebeurtenis zijn die je niet volledig hebt verwerkt en die nog steeds emotionele reacties oproept. In onze methode noemen we deze factoren ook wel 'beperkende voorwaarden'. Hier lees je meer over het verschil tussen gewone overspanning en stress.

7 processen van verandering

In een proefbehandeling wordt onderzocht in hoeverre de klachten door spanning veroorzaakt worden. De therapeut leert je om spanning te herkennen en deze te reguleren. Na de proefbehandeling is meestal duidelijk of de spanning is afgenomen en de klachten zijn verminderd.

De effectiviteit van de behandeling wordt gemeten aan de hand van de volgende zeven veranderprocessen:

  • Spanningsvermindering: Afname van lichamelijke (in)spanning, in rust of in beweging.
  • Functioneel ademen: Een ontspannen, natuurlijke ademhaling en coördinatie tussen ademhaling en wervelkolom.
  • Herstel van evenwicht: Lichamelijke en geestelijke sensaties als gevolg van rust.
  • Lichaamsbewustwording: Voelen en bewust zijn van veranderingen in het lichaam door toegenomen rust en dit onder woorden kunnen brengen.
  • Aandachtsverschuiving: Afname mentale spanning door verhoogde concentratie.
  • Functioneel bewegen: Meer ontspannen en natuurlijk bewegen.
  • Cognitieve herstructurering: Bewustwording van spanning en de noodzaak tot het nemen van rust.

Vergoedingen

Adem- en ontspanningstherapie wordt doorgaans niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering? Misschien wordt het voor jou dan wel (deels) vergoed. Klik op de button om een volledig overzicht te bekijken van alle vergoedingen.