Stressverzuim blijft stijgen, adem- en ontspanningstherapie geeft rust

Stressverzuim blijft stijgen, adem- en ontspanningstherapie geeft rust

Het verzuim door stressgerelateerde klachten in Nederland blijft zorgwekkend toenemen. Uit recente cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat tussen juli 2023 en juni 2024 het verzuim door stress met 8% is gestegen. Dit brengt de totale stijging van stressverzuim in de afgelopen vijf jaar op maar liefst 30%. De impact van deze ontwikkeling is enorm: stressgerelateerde klachten zijn verantwoordelijk voor één op de vier verzuimdagen, met een gemiddelde verzuimduur van 245 dagen.

Alarmerende trends in stressgerelateerd verzuim

Het totale verzuimpercentage kwam in de genoemde periode uit op 4,7%, iets hoger dan het jaar daarvoor (4,6%). Vooral sectoren zoals de zorg, industrie en vervoer en opslag zien grote stijgingen, met verzuimpercentages van 6,2%, 5,6% en 5,4%. De toename van verzuim door stressgerelateerde klachten is zorgwekkend, vooral omdat de klachten steeds langer aanhouden. In sommige gevallen duurt het verzuim meer dan 300 dagen.

Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare, benadrukt de urgentie: “Als we de trend van de afgelopen vijf jaar bekijken, zien we een toename van 30%. Dit kan op termijn een risico vormen voor de continuïteit van werkend Nederland, de arbeidsmarkt en de maatschappij.” De cijfers tonen niet alleen aan dat meer mensen met stress kampen, maar ook dat de klachten ernstiger worden en langer duren.

Vroegtijdige signalering en aandacht noodzakelijk

Een deel van de oplossing om deze trend te doorbreken ligt volgens Penders in vroegtijdige signalering en aandacht voor medewerkers die eerder door stress zijn uitgevallen. “Klachten door stress beginnen vaak met spanningsklachten zoals piekeren, lusteloosheid of gespannenheid,” legt Penders uit. “Als deze signalen tijdig worden opgemerkt, kunnen relatief kleine aanpassingen grote problemen voorkomen.”

Adem- en ontspanningstherapie als effectieve behandeling tegen stressklachten

Een mogelijke oplossing voor de aanhoudende stressproblematiek is de inzet van adem- en ontspanningstherapie. De Methode Van Dixhoorn biedt een unieke en bewezen benadering voor mensen die kampen met spanningsklachten. Adem- en ontspanningstherapie helpt om de opgebouwde spanning te doorbreken door de natuurlijke ademhaling te herstellen en lichamelijke en geestelijke ontspanning te bevorderen.

Jan van Dixhoorn (bedenker Methode Van Dixhoorn): “Spanning die langere tijd aanhoudt, kan klachten veroorzaken zoals schouder- en nekpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en benauwdheid. Deze klachten zijn vaak het gevolg van wat we ‘gewone overspanning’ noemen. Dit is overspanning die ontstaat omdat we langere tijd onder hogere druk staan en niet meer voldoende kunnen ontspannen. Door een combinatie van ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken leer je beter om te gaan met stress en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.”

Een duurzame oplossing voor stressgerelateerde klachten

Nu stressgerelateerd verzuim blijft stijgen, kan adem- en ontspanningstherapie voor veel mensen een oplossing bieden. Het vroegtijdig herkennen en behandelen van spanningsklachten is essentieel om langdurige uitval te voorkomen en de gezondheid van medewerkers te verbeteren. In een tijd waarin werkdruk en maatschappelijke druk steeds verder toenemen, is het belangrijk dat werkgevers en medewerkers proactief aan de slag gaan met preventieve oplossingen. Adem- en ontspanningstherapie kan hierbij een waardevolle bijdrage leveren.

Lees hier meer over wat adem- en ontspanningstherapie inhoudt en vind een therapeut bij jou in de buurt dit je kan helpen.

Bron: Arboned.nl (klik hier voor orgineel nieuwsartikel)